Min udgave af en “vinter Othello lagkage med tranebær”

a la Mette blomsterberg

En skøn kage…..  

 

Ingredienser :

Ca. 12 – 14 personer 
Lagkagering på 24 cm

Vaniljecreme:

1. stk vaniljestang
75 gram sukker
60 gram majsstivelse
4 dl. sødmælk
5,5 dl piskefløde 
2 stk. æggeblommer 

Overtræksmarcipan:

200 g marcipan
130 g flormelis
20 g glukosesirup
Evt. lidt hvid pastafarve

Makronbund:

 125 g marcipan
75 g flormelis
60 g æggehvider

Tranebær kompot 

250 gram frosne tranebær
ca. 100 gram sukker
0,5 dl vand
1 dl æblejuice evt. frisk presset

 Vaniljebunde: 

100 gram æggeblommer 
65 gram sukker
1 vaniljestang 
200 gram æggehvider 
5 gram bagepulver
100 gram mel

Chokoladeglasur 

100 gram  mørk chokolade
100 gram flormelis
3/4 dl vand

Pynt:

Flødeskum
Sigtede flormelis
Tranebær 
evt. frisk rosmarin

  Fremgangsmåde:

   

  Vaniljecreme:

  1. Flæk vaniljestang på den lange led og skrab kornene af med en lille kniv.  Tilsæt lidt sukker og mas vanilje kornene, så de skilles ad. Bland vaniljesukker, sukker, majsstivelse sammen og pisk det med håndmixer med 1 dl. af sødmælken. Tilsæt æggeblommer. 

  2.  I en gryde koges de resterende 3 dl sødmælk og 3,5 dl fløde sammen med den tomme vaniljestang. Når det koger tilsættes majsblandingen. Lad cremen koge  et par minutter til det tykner.  

  3.  Den færdigekogte creme  kommes op i en kold skål. Læg et stykke husholdningsfilm direkte ovenpå vaniljecremen, så der ikke dannes kondens. Afkøl cremen helt. 

  4. Den iskolde vaniljecreme piskes glat med et piskeris. I en anden skål piskes de resterende 2 dl. fløde til skum og dette vendes forsigtigt sammen med den piskede vaniljecreme til en flødecreme. 

  Overtræksmarcipan :

  1. Ælt marcipanen, flormelis og glukosesirup og tilsæt evt. hvid pasta farve eller anden ønsket pastatfarve.

  2. Macipan massen rulles ud på den lange led til et bånd. Brug evt. afstands måler så du får en ensartet tykkelse. Brug målebånd til at måle højde og breden på marcipanbåndet. Læg marcipan massen i en lufttæt pose opbevares i stuetemperatur indtil det skal bruges. Kan med fordel laves nogle dage i forvejen. 

  Makronbund:

   1. Ælt marcipan med flormelis og tilsæt æggehvider gradvist for at undgå klumper.  Det bliver noget vådt snask – men sådan skal det være. Tegn en cirkel på 24 cm på bagepapir. Brug en kageform eller kagering at tegne efter. 

  2. Fordel massen på bagepapiret – lidt større end 24 cm. Brug evt. en sprøjtepose. Bages i ovnen på 180 grader i ca. 15 minutter indtil den er let gylden brun. Brug lagkagering på 24 cm og stik den ud. 

  Tranebær kompot:

  1. Kog tranebær med sukker, 0,5 dl vand og 1 dl frisk presset æble. Kog i ca. 10-12 minutter.
  Den skal ikke jævnes da den bliver tykkere når den bliver kold. Sæt kompoten i køleskab.  

  Vaniljebunde:

  1. Vanilestang skrabes på den lange led med en lille kniv. Skrab vanilje kornene af med kniven. . Vanilje kornene mases med lidt af sukkeret med kniven så det skille ad. Vaniljekornene, æggeblommer og sukker piskes lyst og luftigt ca. 10-13 minutter.    

  2. Bland mel, bagepulver  og sigt det forsigtigt i æggemassen. Tilsæt de stift piskede æggehvider med let hånd.

  3.  Tegn 2 cirkeler på 24 cm på bagepapir. Brug kagering på 24 cm og tegn efter. Fordel dejen på de to cirkler. Bag vaniljebundene af  2 omgange i forvarmet ovn på 180 grader i ca. 10 minutter. 

   Chokoladeglasur:

  Smelt chokoladen over vandbad på lav varme. Flormelis og vand varmes forsigtig i en gryde og tilæsttes den smeltede chokolade. 

  Opbygning:

  1. tag det fad du vil sætte kagen på. Læg lagkageringen på 24 cm på kagefadet. Beklæd kageringen med kageplast. Læg makronbunden i kageringen. Pisk flødeskum og put det i en sprøjtepose. Klip ca. 1 cm af. Sprøjt flødeskum kun rundt i kanten på ca. 1 cm høj.